При кворум от 151-ма народни представители председателят на Народното събрание Росен

...
При кворум от 151-ма народни представители председателят на Народното събрание Росен
Коментари Харесай

Росен Желязков прекрати правомощията на Диана Ковачева като омбудсман

При кворум от 151-ма народни представители ръководителят на Народното събрание Росен Желязков откри днешното съвещание на Народното събрание. В началото той поздрави мюсюлманите във връзка празника Рамазан Байрам, след което срещна депутатите с програмата на Народното събрание до петък.

От ПГ на „ Възраждане “ желаеха чуване на началника на Военното разузнаване бригаден адмирал Венелин Венев, само че предлагането беше отхвърлено от народните представители.

Казусът, по който предлагаме чуване на ген. Венев, е извънредно сериозен. За първи път имаме случай, в който това стига до Народното събрание с формален отчет. Става въпрос за невиждана интервенция на народен представител от Народното събрание – Атанас Атанасов – в работата на една от службите за сигурност. Това е посягане върху националната сигурност, съобщи от трибуната водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

След апел за наново гласоподаване от страна на Костадинов, Росен Желязков отново подложи на гласоподаване предлагането, само че и от втория опит то не беше признато.

По-късно Желязков оповести пред Народното събрание подадената оставка на омбудсмана Диана Ковачева, с което приключи пълномощията ѝ. Желязков изясни, че според наредбите от Закона за омбудсмана пълномощията на омбудсмана се приключват предварително при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се афишира от ръководителя на Народното събрание пред депутатите. Както e известно, Ковачева ще бъде новият български арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Като първа точка от дневния ред депутатите започнаха диспути по промени в Закона за железопътния превоз. След къси разисквания законопроектът беше признат на първо четене.

Законопроектът, импортиран от народния представител Димитър Найденов, основава опция за запазване на електронен притежател на пътния лист на локомотива, удостоверението за спирачната маса на влака, бордовият дневник на локомотива и разписанието на влака. Законопроектът с вносител Министерския съвет планува промени, свързани с стимулирано мнение на Европейската комисия по процедура за нарушаване на България за неосигуряване на вярното транспониране на европейска инструкция за отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически транспорти и ръководството на железопътната инфраструктура.

След това Народното събрание подхвана и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР